Ako ochrániť stenu pri posteli?

Poznáte to. Novostavba, rekonštrukcia, alebo len čerstvá maľovka. Všetky veci vydržia pekné maximálne tak hodinu. Deti vrazia s hračkou do opraveného rohu a znovu ho odbijú, pri sťahovaní nábytku poškriabete parkety a farba na stenách dostane hneď zabrať najmä v kuchyni, keď na ňu vyfrkne červené víno. Ako udržať steny pekné aspoň za posteľou, kde sú neustále pod útokom vlasov, našich rúk a oterov z posteľnej bielizne, ktorá občas rada púšťa farbu?

spalnaPO

Prečo chrániť stenu pri posteli?

Na začiatok je nutné povedať, že väčšinou ochranných riešení stenu vlastne zničíte. Prečo je to tak? Ak si aj vyberiete posteľ, ktorá má zadné čelo (a v prípade, že chcete dať posteľ do rohu, existujú aj modely s jedným bočným čelom), práve konštrukciou, ktorá má stenu chrániť, ju v konečnom dôsledku obijete napríklad pri manipulácii s posteľou kvôli vysávaniu. Podobné to je aj v prípade, že na stenu namontujete alebo nalepíte kamenný alebo drevený obklad. Jednoducho stenu zničíte, no prekryjete ju niečím, čo sa už zničiť nedá. Prečo teda určite chrániť stenu pri posteli? Predsa aby nebola žltá a ošúchaná. 

Soklový lakovaný náter

Jedným z najlacnejších a najrýchlejších riešení je vybrať si takvzaný soklový náter, ktorý poznáte napríklad z nemocníc či škôl. Tento náter vytvorí celistvú vrstvu laku, ktorá je umývateľná a nedá sa len tak zošúchať napríklad paplónom. Soklové farby sú dnes už naozaj nenápadné a ak nimi natriete aj celé steny v izbe aj tam, kde má byť posteľ a je možné, že si to nikto nevšimne. Sú len viac lesklé, no paleta farieb a odtieňov je rovnaká, ako pri klasických farbách.

Bambusový sokel

Ak patríte medzi fanúšikov etno štýlu, ktorý zahŕňa prírodné materiály ako drevo a kameň, prútený nábytok a zemité farby, výborným riešením je použitie bambusového sokla. Dokonale zapadne do celého vášho konceptu zariadenej izby a na stenu ho môžete buď nalepiť alebo priskrutkovať. Oveľa jednoduchšie sa skrutkuje do sadrokartónu, pri železobetónových stenách v panelákoch sa nezaobídete bez hydraulického kladiva.

Murovaný sokel alebo drevené obloženie

Murovaný sokel v podobe obloženie zo štiepaného kameňa vyzerá síce skvele, no povrch je až príliš členitý a môžete sa oň v noci ľahko poraniť. Tvrdé a ostré hrany kameňa si nerozumejú dobre s hlavou ani s kĺbmi. Drevené obloženie v podobe klasického tatranského profilu sa hodí najmä na chaty. Rovnako si môžete vybrať aj zrubový obklad, čo je tiež perodrážkové obloženie, avšak s 3D efektom polguľatiny v priestore izby. 

Modely postelí s ochranou steny

Posledným praktickým riešením je výber postele, ktorá má minimálne zadné čelo, ako býva zvykom pri väčšine manželských postelí. V ponuke však nájdete aj modely, ktoré majú aj jedno bočné čelo a sú určené do rohu miestnosti. Takéto postele vyriešia váš problém a zakryjú stenu aj v prípade, že je už zničená.