Čelo postele – aké čelo k posteli si môžete vybrať?

Máloktorý zákazník sa pri výbere postele pozastaví nad tým, aké má jeho preferovaná posteľ čelo. Riešia cenu, vzhľad či farbu, no na čelo zabúdajú. Spoločne sa pozrieme na to, či je čelo nevyhnutnou súčasťou postele, ktoré lôžka čelo nemajú a ako si vybrať správne čelo, aby vyhovovalo práve vám.

cela-postele

Čelo postele – funkcia

Čelo postele má hneď niekoľko funkcií. Prvá funkcia je čisto dekoračná. Napríklad manželská posteľ vyzerá s čelom v rovnakom dekore naozaj skvele. Druhou funkciou je ochrana steny. Rôzne zásteny, ktoré sa dávajú aj k jednolôžkam z bočnej strany slúžili na to, aby pekná biela stena nebola po pár týždňoch celá ošúchaná a špinavá. Rovnakú funkciu plní aj čelo postele. Poslednou funkciou čela je možnosť oprieť sa oň pri sede na posteli, napríklad keď si chcete prečítať obľúbenú knihu.

Drevené postele

Drevené postele z masívu mávajú spravidla aj drevené čelo, drevotrieskové postele zasa z drevotriesky. Dekor je vždy prispôsobený celkovému dekoru postele. Pri čelách z tenšej drevotriesky, ktoré však dosahujú šírku napríklad až 180 cm (napríklad manželské postele), odporúčame zadnú stranu dodatočne spevniť. Úplne stačí, ak na ňu nalepíte kúsok polystyrénu, ktorý bude slúžiť ako doraz ku stene a čelo sa nebude prehýbať, keď sa oň opriete.

Čalúnené čelo

Čalúnené čelá bývajú súčasťou luxusnejších postelí a sú naozaj pevné. Ak sa rozhodnete vybrať si posteľ na objednávku, často máte možnosť vybrať si vzor, ktorý bude mať poťahová látka na čele vašej vytúženej postele. Ak máte aj staršiu posteľ s čalúneným čelom, ktoré je však vyprašivelé alebo nemoderné, môžete si ho dať šikovnému nábytkarovi prečalúniť novým poťahom.

Sklon čela

Malú pozornosť by ste mali venovať aj sklonu čela. Ak je čelo mierne nahnuté smerom dozadu, bude sa vám oň oveľa lepšie opierať. Rovné čelo však nemá absolútne žiadny problem a sklon si ľahko „vyrobíte“ podložením vankúšmi alebo zakúpením špeciálnych „kresielok“ do postele.

Polohovateľné čelo

Niektoré rozkladacie postele alebo aj váľandy mávajú často polohovateľné čelo. Podobne ako na nemocničných posteliach sa dá zdvihnúť napríklad aj celá tretina postele do šikminy. Najmä v menších bytoch si môžete s takouto posteľou vystačiť hneď dvomi spôsobmi. Cez deň poslúži ako komfortné kreslo, v noci ako posteľ.