Nábytok podľa Feng Shui - ako, kde a čo umiestniť?

V dnešnom článku sme sa rozhodli priniesť vám niekoľko užitočných rád, ktoré vám pomôžu pri rozmiestnení nábytku a iných doplnkov do domácnosti podľa Feng Shui. Naučte sa, čomu by ste sa rozhodne mali vyvarovať, ako sa dá správnym umiestnením postele zlepšiť spánok a ako vyhnať z domu negatívnu energiu.

feng_shui

Feng Shui a rozloženie nábytku

Princípov a pravidiel, ktoré sa spájajú s Feng Shui, nájdeme stovky, či dokonca tisícky. My sa dnes pozrieme na tie najzákladnejšie, ktoré dokážete vo vašom byte či dome ľahko aplikovať aj pomocou vybavenia a nábytku, ktorý už vlastníte. Cíťte sa vo vašom príbytku lepšie vďaka dodržiavaniu niekoľkých jednoduchých princípov. 

Posteľ v spálni

Ako nájdete naozaj vhodnú pozícu pre posteľ? Podľa pravidiel Feng Shui by mala byť posteľ otočená v severo-južnej línií spolu so zemskou osou, s tým, že vaša hlava by mala smerovať na sever. Nemala by stáť pod oknom, v rohu, ani priamo oproti dverám do spálne. Ak je to možné, v okolí vašej postele a ideálne v celej spálni by nemala byť žiadna elektronika. 

Zrkadlá v celom byte či dome

K posteli sa ešte vrátime. Zrkadlo by NIKDY nemalo byť otočené priamo k posteli. Zrkadlo totiž znásobuje energiu a ak je umiestnené oproti posteli, môže tak narúšať váš pokojný spánok. V predsieni by malo byť zrkadlo umiestnené tak, aby sa od neho neodrazila pozitívna energia, ktorá smeruje do domu. Vďaka zrkadlu môžete odraziť energiu napríklad do tej časti domu, kde by sa inak sama nedostala cez okná ani dvere. Pozor však, aby ste neumiestnili dve zrkadlá oproti sebe, čo by mohlo spôsobiť chaos. 

Tok energie

Tok energie Čchi by pri svojom prúdení nemal mať žiadne prekážky. Môže nimi byť napríklad neporiadok v dome, nevhodne umiestnený nábytok v strede izieb a podobne. Energia vchádza do vášho bytu cez vchodové dvere, prípadne cez okná. Priestor pred nimi by tak mal byť vždy voľný a vzdušný.

Živé kvety a ďalšie doplnky

Ak máte niekde v byte suché rezané kvety, zvädnuté kvety alebo nebodaj umelé kvety, zbavte sa ich a na ich miesto dajte krásny živý kvet, ktorý oživí celý váš byt. Bytové doplnky by vám mali robiť radosť – obklopte sa teda predmetmi, ktoré vo vás vyvolávajú pozitívne emócie. Tie, ktoré vám pripomínajú nepríjemné spomienky, upracte rovno do koša.

Čo s rohom miestnosti?

Rohy miestnosti by podľa Feng Shui nemali byť prázdne. Hrozila by totiž stagnácia energie. Odporúča sa vyplniť ich lampou, spomínaným živým kvetom alebo kusom nábytku. Originálnym riešením môže byť aj spomínané zrkadlo, ktoré odrazí energiu ďalej alebo vkusný minimalistický paraván.