Nafukovacie matrace – pre návštevy aj na cesty

Nafukovacie matrace sa stali povinnou výbavou mnohých domácností, ale aj cestovateľov či návštevníkov campingov a letných festivalov. Dnes si povieme, aké majú výhody a nevýhody a či za ne existujú plnohodnotné náhrady, na ktorých si môžete dopriať naozaj plnohodnotný spánok.

nafukovaci_matrac

Nafukovacie matrace a karimatky

Priamym konkurentom nafukovacích matracov bývajú profesionálne nafukovacie karimatky pre horolezcov. Kým matrac má rozmer spravidla okolo 200x90 ako klasický matrac do postele, karimatky bývajú menšie a ľahšie. Komfort pri oboch týchto riešeniach je porovnateľný. Karimatky sú však odolnejšie a sú priamo určené pre použitie aj na tvrdej a nerovnej zemi bez rizika pretrhnutia o kameň, vetvičku či inú nerovnosť. 

Nafukovacie matrace do auta

Nafukovacie matrace sú výborným riešením na spanie v prípade, že sa potrebujete prespať v aute. Ak máte dlhý kombík alebo minivan či dodávku, jednoducho hodíte takýto matrac dozadu a môžete sa vydať na cestu. Medzi jednotlivými spánkami ho v prípade väčšieho auta nemusíte ani rozkladať. Alternatívou k nafukovaciemu matracu v tomto prípade môžu byť skladacie kresielka, ktoré sa po rozložení zmenia práve na klasický matrac.

Skvelý doplnok do stanu

Ak cestujete na festival, pod stan či niekam k vode na niekoľko dní, nafukovací matrac je skvelou pomôckou. Dokážete ho odniesť aj v prípade, že cestujete verejnou dopravou na prestupy. Nie je však vhodný na dlhšie presuny. V nafúknutom stave je matrac aj dosť vysoký, v stane vás tak môže ochrániť pred spodnou vodou v prípade silných dažďov.

Plnohodnotný spánok pre návštevy

Ak vás prekvapí návšteva vo väčšom počte, ani postele v izbe pre hostí nemusia byť dostačujúce. Mať v zálohe jeden alebo dva nafukovacie matrace preto naozaj nie je na škodu. Návšteva sa tak komfortne vyspí bez toho, aby ste museli rozťahovať gauč či inak manipulovať s nábytkom.

Kvalitný matrac však nič nenahradí

Na nafukovacích matracoch však nemôžete spať večne. Kvalitný kokosový matrac, matrac z BIO peny alebo iného materiálu je nenahraditeľným pomocníkom pre kvalitný spánok. Nafukovacie matrace či rozkladacie kreslá sú len pomocníkom na cesty či pre nečakané návštevy. Neodporúčame na nich spať dlhšie ako týždeň, ľahko by sa to mohlo prejaviť na bolestiach chrbta či krčnej chrbtice.