TOP 3 možnosti ochrany matraca

Kúpili ste si nové matrace a chcete, aby vám slúžili čo najdlhšie? Obava o ich poškodenie je pochopiteľná najmä v prípade, ak máte doma deti alebo domácich miláčikov. V článku si ukážeme efektívne možnosti ochrany matracov, ktoré však žiadnym spôsobom neznížia kvalitu vášho spánku.

ochrana-matraca

Ochrana matraca

Ochranu vášho matraca je potrebné zabezpečiť z rôznych dôvodov. Tým najdôležitejším je, že vlhkosť neprospieva žiadnemu materiálu, z ktorého sa matrace vyrábajú. Mimoriadne obľúbené kokosové matrace dokážu vďaka neriešenej vlhkosti aj splesnivieť. Preto je dôležité, aby ste udržiavali váš matrac v suchu. Najčastejšou príčinou mokrého matracu sú nehody detí, domácich miláčikov, ale aj problémy s inkontinenciou.

Vrchný matrac

Vrchný matrac dokáže poskytnúť vysokú kvalitu spánku aj na menej kvalitnom podklade – ako sú preležané a staré matrace alebo rozťahovacia pohovka. Zároveň sa však oveľa jednoduchšie čistí a suší (keďže je násobne tenší než klasický matrac). Je to jeden zo spôsobov, ako ochrániť vaše nové matrace.

Obal na matrac

Obal, respektíve chránič na matrac, je ďalším skvelým spôsobom, ako ochrániť samotný matrac. Obaly bývajú vyrobené z hrubej textílie a často majú aj nepremokavú vrstvu. Celý matrac sa do nich zazipsuje a je dokonale chránený. Drahšie matrace sa automaticky predávajú s obalom. Obal sa dá dať jednoducho dolu a celý ho môžete vyprať, respektíve inak očistiť.

Nepremokavá plachta

Na ochranu matraca problémoch s inkontinenciou či pre deti vo veku, kedy už prestávajú nosiť plienky, sú najlepšie nepremokavé posteľné plachty. Tie však často nie sú práve príjemné na dotyk a spánok na nich nie je moc komfortný. Dajú sa však prekryť klasickou plachtou, ktorú jednoducho operiete. Niektorí ľudia dávajú prednosť nepremokavým podložkám, ktoré sa predávajú na prebaľovanie detí.

Ako vyčistiť matrac?

Ak sa predsa len stane nejaká nehoda, je nevyhnutné matrac čo najskôr vyčistiť a vysušiť. O čistení matracov sme vám priniesli rozsiahly článok na našom blogu. Prečítajte si, ako dokonale vyčistiť matrac aj bez nakupovanie rôznych predražených tepovacích prípravkov alebo pomôcok.