Čistenie matracov doma takmer zadarmo

Stala sa vám na matraci nehoda? A zrovna na tom novom, ktorý ste si pred pár dňami priviezli domov? Nebojte sa, nie je dôvod na paniku a ani na kupovanie predražených čistiacich prostriedkov. V dnešnom článku vám ukážeme niekoľko tipov, ako sa dá matrac vyčistiť  rýchlo a bez starostí.

čistenie matracov

Čistenie matracov

Čistenie matracov obvykle zahŕňa niekoľko fáz. Najmä pri kokosových matracoch je najdôležitejšie čo najskôr ich vysušiť. Môžete na to použiť fén, toaletný papier a iné pomôcky. Ak má matrac poťah alebo obal, dajte ho dolu a vysušte zvlášť, nech sa materiál pod ním lepšie vetrá a môžete aj na ten priložiť nejaké vreckovky, ktoré vysajú vlhkosť.

Ako vyčistiť matrac?

Odporúča sa napríklad zmes jedlej sódy bikarbóny s esenciálnym olejom alebo zmes peroxidu vodíka so sódou bikarbónou a mydlom. Presnú koncentráciu roztoku sa vám nikto neodváži poradiť, no so sódou bikarbónou alebo octom nemáte v podstate čo pokaziť. Nejedná sa o agresívne chemikálie, ktoré by mohli matrac nejakým spôsobom zničiť. S takouto „pastou“ postihnuté miesto jednoducho vytepujte pomocou kuchynskej hubky. Esenciálny olej vám pomôže dané miesto prevoňať. Môžete však použiť aj malú štipku pracieho prášku.

Vrchný matrac

Ak chcete ochrániť vaše drahé matrace (alebo pohovku) pred podobnými nehodami domácich miláčikov, detí, ale aj priateľov s pohárom červeného vína v ruke, používajte vrchný matrac. Aj v prípade, že máte častejšie návštevu, ktorá spí na vašom rozkladacom gauči (alebo na ňom v menšom byte spávate štandardne vy), poskytne spiacej osobe aj na gauči dostatočný komfort a ochráni gauč pred nadmerným opotrebovaním.

Poťah alebo obal na matrac

Posteľné plachty by mali byť pri používaní matracov úplná samozrejmosť. Existujú však aj praktické chrániče matraca, ktoré ochránia váš matrac pred akoukoľvek vlhkou nehodou. Vyrábajú sa v rozmere na detské postele, ale aj na veľké manželské postele ako dvojmatrace s rozmerom 200x180.

Matrace, ktoré sa nedajú vyčistiť

Ak je na vašom matraci fľak, ktorý sa naozaj nedá vyčistiť, nerobte si s tým ťažkú hlavu. Pravdepodobne používate plachty, takže fľak aj tak nie je vidno. Poťah na matrac sa dá za pár eur vymeniť, čo vás nezruinuje. A matrace by sa mali pravidelne otáčať, takže môžete na fľak na pár mesiacov pokojne zabudnúť. V najhoršom prípade je tu vždy možnosť zadovážiť si nový, nevyležaný matrac.