Trpíte zlým spánkom? Môže za to aj matrac

Hovorí sa, že zlý spánok je horší ako hlad. Zle vyspatý človek sa nedokáže sústrediť, jeho mentálny aj fyzický výkon výrazne klesá a náladu má často na bode mrazu. Čo všetko vplýva na kvalitu vášho spánku a ako ju dokážete vylepšiť v podstate zo dňa na deň zmenou jednoduchých návykov? Vrhnime sa na to bez zbytočných omáčok.

zly-spanok

Zlý spánok – dôvody

Pre zlý spánok existujú stovky rôznych dôvodov. Medzi tie najčastejšie patrí stres, nedostatok pohybu, nedostatok kyslíku, nadbytok modrého svetla, nesprávne stravovanie, ale aj príliš veľa tekutín. Samozrejme na kvalitu vášho spánku vplýva aj kvalita matracu a roštu, ale napríklad aj teplota v miestnosti, v ktorej spíte.

(Ne)kvalitný matrac

Nekvalitný matrac dokáže narobiť riadnu paseku nielen s vašim spánkom a tým, ako sa cítite ráno. Môže vám spôsobiť dlhodobé a často veľmi ťažko riešiteľné následky, ako sú napríklad problémy s chrbticou. V zásade platí, že tvrdší matrac vám poskytne dostatočnú oporu pri spánku. Výber materiálu matracu závisí od vašich preferencií, prípadne od alergií alebo predchádzajúcich skúseností. Vyhnite sa matracom z druhej ruky a preležaným matracom, z ktorých doslova trčia pružiny.

Ako vybrať rošt?

V princípe existujú dva hlavné typy roštu do postele – latový a lamelový. Líšia sa najmä svojou tvrdosťou. Lamelový rošt býva v zásade pružnejší. Ak si niekto potrpí na tvrdšiu posteľ, prirodzene hľadá aj tvrdší rošt. Nie vždy je však vhodné voliť tvrdé nastavenie roštu s tvrdým matracom. Nechajte si poradiť pri výbere a pohodlný spánok bude zaručený.

Čo ďalšie vplýva na kvalitu spánku?

Ak sa v noci budíte, respektíve vôbec nemôžete zaspať, často je za to zodpovedná hlava plná myšlienok, ktorých príval sa nedá zastaviť. S týmto problémom vám dokážu pomôcť jednoduché dýchacie, alebo ak chcete meditačné techniky na vyprázdnenie hlavy. Pomocou vedomého dýchania dokážete ľahko spomaliť tep, sústrediť sa len na dych a vyprázdniť hlavu. Tieto metódy používajú napríklad aj vojaci v teréne, ktorí sú pod stresom, no potrebujú sa vyspať. Spánok sa často dostaví už do 5 minút.

Čomu sa pred spánkom vyhnúť?

Za problém opísaný v predchádzajúcom odstavci môže najčastejšie stresový hormón kortizol, ktorý vaše telo vyplavuje napríklad vtedy, keď máte plnú hlavu zajtrajšej skúšky alebo inej povinnosti, ktorej sa bojíte. Aby ste hladinu kortizolu nezvyšovali sami, aspoň hodinu pred spánkom sa vyhnite akejkoľvek obrazovke, mastným jedlám, spálňu si poriadne vyvetrajte a oddýchnite si pri dobrej knihe či v horúcej vani. Vytúžený spánok tak dosiahnete oveľa ľahšie a rýchlejšie.