Zdravotné matrace: Čo to vlastne znamená?

Veľké množstvo predajcov lôžkovín prezentuje svoje matrace ako zdravotné. Je to naozaj tak? Sú zdravotné matrace len frázou, alebo existujú aj produkty, ktoré sa takto naozaj môžu označiť? Prečítajte si, kedy matrac spĺňa požiadavky na to, aby bol naozaj označený ako zdravotný.

zdravotne martace

Zdravotné matrace v reklame

Pojem zdravotné matrace nájdeme v mnohých reklamách, no nie vždy je to úplne správne. Tento pojem rozhodne nie je zavádzajúci a nejde ani o klamlivú reklamu, no má trochu iný význam. V bežných obchodoch zdravotné matrace až tak často nenájdete, no nájdete rôzne iné, nemenej kvalitné alternatívy. Sú to napríklad ortopedické matrace, ktoré sú vhodné pre ľudí s problémami pohybového aparátu. 

Skutočné zdravotné matrace

Skutočný zdravotný matrac je považovaný za zdravotný len vtedy, ak mal vydané osvedčenie po úspešných testoch vykonaných vyššou štátnou autoritou. Aby mohol byť matrac certifikovaný ako zdravotný, musí byť podľa výsledkov testov určený na prevenciu alebo miernenie choroby, náhradu fyziologického procesu či anatomickej štruktúry a najmä pre kompenzáciu rôznych zdravotných postihnutí.

Matrace pre zdravý spánok

To, čo nájdete vo väčšine predajní matracov, sa správne označuje ako matrace pre zdravý spánok. Tieto matrace sú mimoriadne komfortné, no pomáhajú vám držať správnu polohu tela počas spánku, najmä u detí vo vývine nedeformujú chrbticu a ráno sa na nich budíte svieži a plní energie. Obľúbené sú najmä matrace z pamäťovej peny.

Antialergické matrace

Aj termín antialergický je vo svete matracov často používaný nesprávne. Aby bol matrac skutočne antialergický, nesmie v princípe obsahovať žiadne alergény. Ak ich aj obsahuje (v niektorej z vnútorných vrstiev), musí byť takáto vrstva od ostatných odizolovaná nepriepustnou bariérou, aby sa alergény nedostali až k človeku.

Matrace pre alergikov

V tomto prípade ide o podobný prípad, ako pri zdravotných matracoch. Každý jeden materiál, z ktorého sa vyrábajú matrace, môže byť vhodný pre alergikov, dokonca aj kokosové matrace. V princípe ide najmä o to, aby konkrétny človek nemal alergiu na konkrétny materiál, respektíve alergén v ňom obsiahnutý. Podobný princíp vidíme aj vo svete prikrývok a vankúšov. Kedysi všetci alergici vyhadzovali tie páperové, no dnes ich vo veľkom nakupujú, keďže sa zmenila ich kvalita.