Posteľ z dreva alebo drevotriesky? Výhody a porovnanie

Pri výbere postele, či už detskej, jednolôžkovej pre dospelých alebo manželskej si budete pravdepodobne vyberať medzi drevom a drevotrieskou. Dnes si porovnáme tieto dve možnosti, povieme si o ich výhodách aj nevýhodách, ale aj rozdieloch v cene či v montáži.

postel

Posteľ z dreva - výhody

Posteľ z dreva prakticky nemá žiadnu nevýhodu. Ako môže byť niečo zlé na posteli z tohto dokonalého materiálu? Aj keď je posteľ vyrobená z lepených hranolov, je stále dokonale pevná. Najlepšie sú však drevené postele z masívu. Drevo má naozaj upokojujúcu energiu a svoje vlastné vrásky, ku ktorým ak náhodou pridáte nedopatrením nejakú novú (kto ešte neoškrel nábytok?) nebude to vadiť.

Posteľ z drevotriesky - výhody

Postele z drevotriesky sú rozšírené najmä medzi modelmi manželských postelí. Je to z jednoduchého dôvodu – pri výbere manželskej postele sa už viac pozerá na dizajn, a je oveľa jednoduchšie vytvoriť originálny model, ktorý navyše ladí so skriňou, komodou a nočnými stolíkmi z rovnakej kolekcie, keď sa použije drevotrieska s určitým dekorom. Čisto biele čelo alebo obľúbený dub sonoma sú len začiatok bežnej ponuky, z drevotriesky môžete mať posteľ aj antracitovú či dokonca červenú.

Cena za posteľ - ktorý typ je lacnejší?

Drevené postele sú kvalitnejšie a pevnejšie, čo sa odrazí aj na ich mierne vyššej cene – najmä pri modeloch zo špičkového bukového alebo borovicového masívu. Nemusíte sa však báť, nie sú to sumy, z ktorých by sa vám zakrútila hlava. Drevotrieskové postele sú lacnejšie, no spoje sa môžu časom rozísť a skrutky sa niekedy rozhodnú vypadnúť z dier najmä vtedy, keď je použitá veľmi riedka drevotriesková doska.

Životnosť postele

Životnosť oboch typov postelí závisí najmä od ich používania a starostlivosti, no v princípe je rovnaká. Drevotriesková posteľ vám môže začať po nesprávnej montáži veľmi rýchlo vŕzgať a je citlivejšia na zničenie vodou. Drevená posteľ vydrží prakticky všetko a poškodená časť sa dá ľahko nahradiť s pomocou šikovného stolára. 

Alternatíva – kovové postele

Ak hľadáte cenovo dostupnú alternatívu pre zariadenie ubytovne, chaty či internátu a túžite aj po špičkovej pevnosti, poobzerajte sa po kovových posteliach. Patria medzi najlacnejšie a znesú naozaj tvrdé zaobchádzanie – vyrábajú sa dokonca aj v trojposchodovom variante, čo svedčí o ich výnimočnej pevnosti.