Postele pre seniorov: TOP vylepšenia

Vo veku, kedy je už našou hlavnou úlohou odpočívať a užívať si konečne voľný čas na dôchodku, je spánok rovnako dôležitý, ako počas mladosti. Čo všetko by mala obsahovať posteľ pre seniorov, aby bola mimoriadne komfortná a aby na nej každý dokázal načerpať počas noci dostatok energie na všetky obľúbené činnosti v záhrade, s vnúčatami, ale aj na výlety a ďalšie aktivity?

postele_seniori

Postele pre seniorov

Posteľ pre seniorov musí mať výšku, ktorá dovoľuje spiacemu pohodlné „nastupovanie aj vystupovanie“. Starší človek môže mať problém pri sadaní na a vstávaní z veľmi nízkej postele. Rovnako príliš vysoká posteľ, ktorá vyžaduje doslova vyskakovanie a zoskakovanie, nie je pre seinora vhodná. Odporúčame, aby si senior, pre ktorého je nová posteľ určená, vyskúšal doma na stoličkách s rôznou výškou, na ktorú si dokáže komfortne sadnúť. Takú výšku by následne mala mať aj posteľ. Na posteli by nemal chýbať ani nastaviteľný rošt a pohodlný, v ideálnom prípade ortopedický matrac.

Potrebuje senior sklopnú posteľ so žeriavom?

Ak nie je senior imobilný, nepotrebuje špeciálnu posteľ s elektronicky polohovateľným matracom, ani žeriav, ktorý by mu pomáhal pri vstávaní. Odporúčame však pouvažovať aspoň o posteli, ktorá umožňuje mechanické - manuálne sklápanie vrchnej tretiny. Ide o komfortný prvok, ktorý premení posteľ na veľmi pohodlné kreslo či gauč a umožní tak seniorovi pohodlne pozerať obľúbený program či začítať sa do knihy priamo v posteli.

Madlo nad posteľ

Klasické nerezové madlo, aké poznáte z kúpeľní a WC upravených pre seniorov, by rozhodne nemalo chýbať ani vedľa postele. Takéto madlo nezaberie veľa miesta, nenaruší dizajn spálne, zvládne ho namontovať naozaj každý a v prípade ťažkostí so vstávaním dokonale nahradí spomínaný žeriav.

Hrazda alebo zábrana pod matrac

Madlo nad posteľ respektíve žeriav sa dá nahradiť ešte tretím doplnkom, ktorý je pravdepodobne najlacnejší, najuniverzálnejší a dá sa z postele demontovať a naspäť namontovať behom jedinej sekundy. Poznajú ho aj mamičky malých detí. Je to akási zábrana či hrazda s veľkou platformou, ktorá sa zasunie pod matrac. Konštrukcia tejto hrazdy zostane vedľa matraca, vďaka čomu sa jej môže senior pevne držať pri vstávaní z postele a v noci môže poslúžiť aj ako spomínaná zábrana.

Doplnky na posteľ pre seniorov

Nesmieme zabudnúť aj na ďalšie doplnky, ktoré by rozhodne nemali chýbať v posteli pre seniorov. Jedným z nich môže byť aj nepremokavá posteľná plachta, ktorá môže ochrániť matrac pred prípadnou nehodou pri inkontinencii. Mimoriadne obľúbené sú aj chrániče matracov, ktoré ochránia váš obľúbený matrac a predĺžia tak jeho životnosť, počas ktorej sa vám na ňom bude spať ako v perinke.