Ako odnaučiť psa spať v posteli?

Máte nové matrace a už nechcete, aby na nich s vami spal aj váš domáci miláčik? Alebo vám všeobecne už  začína prekážať spanie v takejto dvojici či trojici? Odnaučte píska spať spolu s vami, a to vďaka týmto užitočným tipom, ktoré sme pre vás zozbierali.

pesvposteli

Ako odnaučiť psa, aby spal v posteli?

Pes je zviera, ktoré vašu rodinu vníma ako svorku. V divočine, ale aj v civilizovanom svete, zvieracie svorky spia spoločne na jednom mieste – a to najmä kvôli tepelnému komfortu, ale aj bezpečnosti každého jedného z jej členov. Ak sa váš psík rozhodne spať s vami v posteli, nemajte mu to za zlé, je to len jeho prirodzený pud, vďaka ktorému sa aj on cíti bezpečnejšie.

Vytvorte psíkovi miesto na spanie

Prvým krokom by malo byť vytvorenie samostatného miesta na spanie práve pre vášho psíka. Ako prvé by ste mali vyskúšať umiestnenie pelechu priamo v miestnosti, kde máte manželskú posteľ, a teda v spálni. Pelech by mal byť dostatočne veľký (aby sa v ňom pes mohol natiahnuť), ale aj mäkký a útulný (aby sa mohol schúliť do klbka). Výborným doplnkom je napríklad strieška, vďaka ktorej cíti pes oveľa väčšie bezpečie. Z pelechu by mal mať pes nerušený výhľad na vašu posteľ. 

Prvý deň je rozhodujúci

Psy veľmi intenzívne vnímajú pachy – preto ak ste kúpili nový matrac, musíte začať s novým režimom pre psíka v ten istý deň, ako príde matrac do domu alebo bytu. Ešte na sebe nemá pachovú stopu vášho miláčika. Ak mu zakážete v tento deň vyskočiť na posteľ, bude to rešpektovať oveľa poslušnejšie, ako keď mu zakážete vyskočiť na matrac, na ktorý bol zvyknutý. Podobne je to aj s pohovkou a ďalšími miestami u vás doma. Či už máte nový matrac alebo nie, v prvý deň je najdôležitejšie nepovoliť. Možno sa nevyspíte a budete celú noc dávať pozor, aby pes nevyužil chvíľku vašej nepozornosti a neskočil aj tak do postele. Už nad ránom to však pes pochopí.

Vyskúšajte zákaz do celej miestnosti

Ak tento mierumilovnejší postup zlyhal, vyskúšajte to radikálne. Zakážte psovi vstup do spálne. Pelech mu môžete umiestniť hneď za dvere. Ak sa bude snažiť tento zákaz obísť, môžete dvere zavrieť, no opäť sa pravdepodobne nevyspíte v dôsledku dobíjania sa do spálne. Je to o trpezlivosti, podobne, ako s malými deťmi. Všetko závisí aj od toho, ako veľmi máte vášho psíka vychovaného a ako poslúcha povely.

Tip na záver: Skúste spánok pod posteľou

Ak boky vašej postele nie sú plné a je pod ňou dostatočne vysoký priestor, skúste psíkovi pelech umiestniť pod posteľ. Pod posteľou ho budú čakať všetky staré pachy v oboch prípadoch (či už matrac meníte alebo nie), bude sa tam cítiť bezpečne a nebude zbytočne zaberať miesto vo vašej posteli a ukrajovať vám z komfortného spánku. Navyše neprídete ani o žiadny ďalší priestor v spálni, ktorý by zabral nový pelech.