Tipy, ako vyčistiť matrac od moču

Nočná nehoda detí, seniorov alebo domácich miláčikov nie je koniec sveta. Ak sa budete riadiť niekoľkými užitočnými radami, zachránite každý matrac a bude vám spoľahlivo slúžiť ďalej. Čo treba urobiť ako prvé po zistení nehody a čím dokážete odstrániť fľak z povrchu matraca? Čítajte ďalej.

cisteniematracovodmocu

Ako vyčistiť matrac od moču?

Najdôležitejšie je zareagovať včas v čo najkratšom intervale po samotnej nehode. Ak ste teda svedkom nočnej nehody vášho dieťaťa alebo značkovania vášho domáceho miláčika, okamžite treba na postihnuté miesto na matraci priložiť kuchynské utierky alebo toaletný papier a pokúsiť sa vysať čo najviac moču predtým, než vsiakne do štruktúry matraca.

Najdôležitejšia je prevencia matracov

Nepremokavé plachty, chrániče matracov, ale aj poťahy na matrace sú skvelým spôsobom, ako môžete ochrániť samotný matrac. Nepremokavá plachta neprepustí nič, chrániče matracov navyše chránia matrac aj pred iným poškodením a poťahy, respektíve obaly na matrac, sú často také hrubé, že moč ani nedokáže vsiaknuť hlbšie až k samotnému matracu.

Pomocníci z domácnosti

Šťava z citróna a octová voda sú najväčšími domácimi pomocníkmi pri boji so škvrnami od moču na vašom matraci. Stačí ich jemne naniesť (napríklad rozprašovačom) na postihnuté miesto a nechať pár desiatok minút pôsobiť. Následne môžete miesto jemne prebehnúť s kefkou alebo handričkou.

Čo sa dá oprať, operte

Prateľné poťahy respektíve obaly na matrac môžete celé hodiť do práčky a následne aj do sušičky. Ak aj na samotnom tele matraca zostane fliačik, poťah ho starostlivo a diskrétne zakryje. Z práčky vytiahnete poťah nádherne biely, čistý a vydenzinfikovaný. Ak máte aj sušičku, dokážete matrac navliecť a použiť ešte v ten istý deň, kedy došlo k nehode. 

Keď už nič iné na matrac nepomáha…

… siahnite po chémii. Moč nie je homogénna tekutina. Moč detí je iný ako moč seniorov. Aj moč psov sa odlišuje od moču mačiek. Každý má iné zloženie a pach, pričom sa každý z nich drží inak vo vláknach vašich matracov. V každej lepšej drogérii nájdete tepovacie prostriedky určené priamo na tepovanie matracov. Sú často na takzvanej „suchej báze“, kedy po vytepovaní zvyšky prostriedku a moču povysávate vysávačom, aby ste nemuseli matrac zbytočne vlhčiť a následne ho komplikovane sušiť. Len suchý matrac je zdravý matrac.