Ako často je vhodné meniť matrac?

Každý jeden produkt, ktorý človek používa denne, má predpísanú určitú životnosť. Tento fakt neobchádza ani ponuku matracov, ktoré tiež postupom času po rokoch strácajú svoje vlastnosti. Kedy by ste mali uvažovať o výmene matracu, aké môžu byť dôsledky spánku na nekvalitnom matraci a čo čakať pred prvým spánkom na novom matraci?

ako-casto-menit-matrac

Ako často meniť matrac?

Na túto otázku neexistuje jednoduchá a jednoznačná odpoveď, no dokážeme ju postupne vyskladať. V prípade, že je matrac na pohľad deformovaný, preležaný, trčia z neho pružiny alebo je celý fľakatý, nemusíte o jeho výmene ani premýšľať. Ak ste sa však o predchádzajúci matrac vzorne starali, nemusí byť na prvý pohľad už „na vyhodenie“. Napriek tomu existujú dôvody, pre ktoré by ste mali zvážiť jeho výmenu. 

Signály o konci životnosti matraca

Ak sa každé ráno budíte unavení a dolámaní, je dosť možné, že za to môže nielen vysoké pracovné nasadenie a krik vašich detí, ale aj nekvalitný alebo preležaný matrac. Ďalším signálom môže byť to, keď sa večer celé desiatky minút alebo dokonca hodiny prehadzujete a neviete nájsť polohu, v ktorej by ste mohli komfortne zaspať. Ak ste pri jarnom upratovaní našli pokladničný blok o kúpe matracu, ktorý je už 20 rokov starý, je taktiež potrebné uvažovať o kúpe nového matracu.

Čo vplýva na životnosť matracov?

V akom prostredí máte matrace uskladnené? V teplom a vykurovanom dome, alebo na chalupe plnej škodcov a nebezpečnej vlhkosti? Ako často na matraci spíte? Raz do mesiaca alebo každý deň? A koľko váži spáč, ktorý matrac používa? Je to 50-kilové dievča alebo 120-kilový chlapisko? Používate nejaký poťah alebo chránič matraca? Všetky tieto faktory výrazne vplývajú na to, ako dlho vydrží matrac oddane slúžiť.

Dôsledky spánku na starom matraci

Náročné rána nie sú jediným dôsledkom spánku na nekvalitnom alebo starom matraci. Postupné poškodenie stavcov alebo iné zdravotné komplikácie si môžu vyžadovať liečbu, ktorá bude oveľa nákladnejšia, ako je kúpa nového matracu. Navyše, naozaj kvalitný matrac vám vydrží pokojne aj 20 rokov. Je to teda investícia, ktorú robíte možno 3-4 razy za život, preto sa na nej rozhodne neoplatí šetriť.

Čo očakávať od nového matraca?

Odporúčame vám, aby ste si vybrali tvrdší matrac, ktorý vám pomôže so správnou polohou počas spánku. Po prvých nociach sa pravdepodobne budete budiť ešte viac dolámaní, no po týždni až dvoch sa to zmení. Práve výmena matraca donúti vaše telo spať v správnej polohe, čo je pre mnohé svaly namáhavé. V dlhodobom ohľade sa však budete cítiť oveľa lepšie nielen ráno, ale aj počas celého dňa.