Tipy, ako prať poťah na matrac

Poťahy na matrace sa v posledných rokoch stali rovnako nevyhnutnou výbavou každého lepšieho matracu a nevieme si bez nich predstaviť matrace rovnako, ako si nevieme predstaviť auto bez rádia či klimatizácie. Poťahy dokonale chránia náš matrac pred opotrebovaním a výrazne zvyšujú jeho životnosť. Ako však poťahy prať?

pranie-potahu

Ako prať poťah na matrac?

Pri praní poťahu na matrac sa riaďte pokynmi na lístočku, ktorý nájdete na väčšine textilu od tričiek až po obrusy a posteľné plachty. Maximálna teplota prania, použitie konkrétnych pracích prostriedkov, ale aj prípadné sušenie či žehlenie závisí od toho, z akého materiálu je poťah či návlek na matrac vyrobený.

Zmestí sa do práčky?

Poťahy na matrace, najmä tie hrubšie, sú naozaj objemné. Ak sa vám nezmestia do práčky, no nechcete ich prať ručne, môžete poprosiť niekoho s väčšou práčkou alebo zaniesť poťah do čistiarne. V čistiarni sa postarajú aj o prípadné fľaky od nehôd detí, domácich miláčikov, alebo od kávy či červeného vína (v závislosti od toho, či pijete večer v posteli červené víno alebo ráno voňavú kávu :-) ).

Vyberte si správny poťah

Najlepšie poťahy na matrace sú tie, ktoré sú z dvoch zozipsovaných kusov po obvode matraca. Takýto poťah má teda po rozzipsovaní polovičný objem aj váhu a môžete ho bez obáv oprať aj v menšej práčke na dvakrát bez toho, aby hrozilo jej poškodenie. Veľký plnohodnotný poťah, ktorý sa nedá rozdeliť na dve polovice, odporúčame prať v práčke minimálne na 8 kg, ideálne však až na 12 kg bielizne.

Ako zbaviť poťah fľakov

Ak vám ani po vypratí nezostal matrac dokonale čistý, môžete si pomôcť niekoľkými jednoduchými radami. Vyskúšajte napríklad kyselinu citrónovú, sódu bikarbónu, soľ alebo ocot. Toto všetko sú úspešní bojovníci proti spomínaným fľakom a dokážu dokonca odstrániť aj fľaky od krvi. Stačí naniesť na postihnuté miesto, nechať chvíľu pôsobiť a následne jemne ručne vytepovať.

Ako vyprať poťah v rukách?

Poťah môžete vyprať aj ručne, no rozhodne neodporúčame použiť umývadlo. Vezmite ho rovno do vane a nechajte pár desiatok minút vymočiť vo vode s pracím prostriedkom. Následne stačí poťah ručne niekoľkokrát vyžmýkať a prepláchnuť v dvoch alebo troch čistých vodách, aby ste sa zbavili prebytočného saponátu.