Matrace na gauč: Ako ich vybrať a na čo sú určené?

Či už bývate v menšom jednoizbovom byte alebo garsónke, ste na dlhšej návšteve u priateľov alebo len prerábate spálňu, pravdepodobne sa stretnete so situáciou, kedy budete nejaký čas spávať na gauči. Pozrime sa spoločne na matrace, ktoré sú primárne určené na spánok na gauči, ako si takýto matrac správne vybrať a čo všetko od neho môžete čakať.

matrace_gauc

Matrace na gauč

Prvou hlavnou výhodou vrchných matracov je, že sú oveľa lacnejšie než plnohodnotné matrace. Kvalitný vrchný matrac 200x120 cm môžete kúpiť za pár desiatok eur. Vrchné matrace sa vyrábajú z rovnakých materiálov ako klasické matrace, a teda z kokosu, latexu, pamäťovej peny, Visco peny a ďalších, ktoré ste si obľúbili a viete, že sa na nich vždy dobre vyspíte.

Vrchné matrace 200x120 a 200x140

Roztiahnutá pohovka má najčastejšie rozmer buď 200x120 alebo 200x140 cm. Predtým, než sa rozhodnete kúpiť si matrac na gauč, je dobré si zmerať, aký veľký matrac vlastne potrebujete. V týchto dvoch rozmeroch sa pohybujú aj spodné rozšírené lôžka poschodových postelí. Okrem nich sa však matrace dajú využiť napríklad aj v prípade, že sa chcete vyspať v kufri auta na festivale. Sú mimoriadne skladné a prenosné, nie je problém vziať ich so sebou kamkoľvek na výlet autom.

Povrchová úprava matracov

Vrchné matrace bývajú spravidla zabalené v špeciálnom poťahu, ktorý sa dá dať dole a oprať. Vrchná plocha poťahu je bavlnená a príjemná na dotyk, spodná je tvrdšia a môže mať na sebe akési guličky, ktoré pomáhajú zvýšiť trenie pri dotyku s pohovkou a zabránia tak tomu, aby ste sa aj s matracom šmykli dolu na zem.

Hrúbka vrchných matracov

Vrchné matrace majú oveľa menšiu hrúbku, než klasické matrace. Tie najlacnejšie môžu mať pokojne len 1 či 2 cm a sú spravidla vyrobené z peny. Slúžia vyslovene na núdzové prespatie a mierne zvýšenie komfortu. Kvalitnejšie vrchné matrace môžu mať pokojne aj 8 centimetrov. V priemere však majú 4-5 centimetrov.

Hlavné poslanie matracov na gauč

Vrchné matrace na gauči majú nielen zvýšiť váš komfort počas spánku, ale aj ochrániť váš gauč pred opotrebovaním. Pri častejšom spánku na gauči by ste si mohli poškodiť či veľmi ušpiniť poťah gauča, ktorý sa čistí oveľa náročnejšie, než poťah na matraci, ktorý môžete strhnúť a hodiť do práčky. Ak mávate častejšie návštevy, ktoré u vás spia na gauči, určite by vám vrchný matrac doma nemal chýbať. Rovnako, ako spávate na rozšírenom spodnom lôžku poschodovej postele a matrac už pomaly dosluhuje, nemusíte hneď kupovať nový. Stačí ho len prekryť lacnejším vrchným matracom, ktorý vám plnohodnotne prinavráti komfort počas spánku a vydrží celé roky.