Fototapeta do spálne – okamžitá zmena aj bez prerábania

Chceli by ste zmenu v spálni, ale nemáte čas a financie na rekonštrukciu či výmenu celého nábytku a vybavenia, na maľovanie alebo na výmenu podláh? Vhodne zvolená fototapeta a zopár vkusných doplnkov dokážu zmeniť spálňu, ale aj každú ďalšiu miestnosť, na nepoznanie. Prinášame vám niekoľko našich tipov na to, ako si fototapetu vybrať.

tapeta-spalna

Fototapeta do spálne

Fototapeta v spálni nemusí mať nutne motív, ktorý nejakým spôsobom symbolizuje spánok. Zabudnite na obláčiky a podobné obrázky - vyberte si akýkoľvek motív, ktorý sa vám páči, a ktorý podľa vás môže oživiť vašu spálňu, pridať jej na intimite alebo na originalite. Mimoriadne obľúbené sú geometrické tvary, jemné kontúry pripomínajúce kvety, ale aj odvážnejšie prvky, ako motívy plameňov či dokonca nejakého zátišia alebo krajinky.

Fototapeta na celé steny

Fototapetou sa dajú vyzdobiť celé steny – ak má tapeta opakujúci sa motív, môžete ju použiť rovnako, ako sa tapetovalo kedysi. Moderné tapety však majú oveľa modernejšie motívy a je zvykom použiť ich len na jednu stenu izby, nie na všetky štyri. Medzi najobľúbenejšie fototapety patria kúsky s 3D motívom.

Fototapeta ako obraz

Niektoré fototapety do spálne majú presný rozmer, napríklad 1,5x2 metre, čo z nich robí dokonalý bezrámový obraz. Takáto fototapeta sa najviac hodí priamo nad čelo manželskej postele, kde skvele dotvorí túto dominantu vašej spálne. Obrazy z fototapiet sa pýšia rôznymi vzormi – od jednoduchých geometrických cez fotorealistické až po absolútne abstraktné.

Kombinácia fototapety s doplnkami

Fototapetu je vhodné skombinovať aj s ďalšími doplnkami, ktoré by mali farebne ladiť. Sviečky, lapač snov, koberec do spálne, ale aj nejaká tá drobná soška či izbový kvet. Zladiť sa dajú dokonca aj rámiky rodinných fotiek či farba posteľnej bielizne. Držte sa hesla “tón v tóne” a vaša spálňa bude vyzerať ako z katalógu.

Ako vybrať farbu fototapety?

Aké farby sa skutočne hodia do spálne? Rozhodne by ste mali pouvažovať nad vínovou. Hitom posledných rokov, ktorý minimálne najbližších 10 rokov určite nezmizne, je však antracitová farba. Je tmavá, no nie chladná a vyzerá skvele v kombinácii s bielou, ale aj s drevom. Ak máte drevený nábytok alebo nábytok v dekore dub sonoma či podobnom, z výsledku budete nadšení.