Ako si správne vybrať látku na vankúše?

Vankúše alebo podušky sa vyrábajú z rôznych materiálov – čo platí aj o ich obliečkach. Každý materiál má svoje výhody aj nevýhody, ako aj určité špecifiká. Výber látky na vankúš dokáže ovplyvniť celkový komfort pri leňošení či spánku, ale aj vizuálny dojem.

latka

Látka na vankúše

Určite dobre viete, že pri spánku na gauči a na jeho tvrdých vankúšoch s drsným poťahom sa ráno zobudíte dolámaní. V takýchto vankúšoch, ktoré nie sú primárne určené na spanie, sa navyše často drží oveľa viac prachu, čo môže byť zase dôvodom podráždených očí. Pravidelná výmena posteľných obliečok, ale aj správny výber ich materiálu je základom pre zdravý a ničím nerušený spánok.

Bavlnené vankúše

Bavlna je klasika, ktorá vás nikdy nesklame, ale v princípe ani nenadchne. Bavlnené obliečky sú na dotyk mäkké. Pri prvom dotyku mierne chladia (čo oceníte najmä počas horúcich letných dní), no veľmi rýchlo sa zohrejú na vašu telesnú teplotu. Bavlna skvele saje vlhkosť, a teda aj pot, vďaka čomu môže vaša pokožka na bavlnenom vankúši voľne dýchať. Bavlnené obliečky na vankúš sa odporúča meniť častejšie ako jeden raz týždenne, keďže práve hlava sa potí najviac. Obliečka navyše zachytáva aj maz z vlasov, pokožky, a občas aj nejakú tú nočnú slinu.

Hodvábne vankúše

O hodvábe sa vraví, že je naozaj jemný a je vhodný pre ľudí s mimoriadne citlivou pokožkou. Či už si vyberiete vankúše s hodvábnym poťahom, hodvábne pyžamo alebo hodvábne obliečky, určite nebudete sklamaní. Pri spánku na hodvábnom vankúši si nebudete musieť hľadať komfortnú polohu niekoľko desiatok minút. Jednoducho si ľahnete a zaspíte ako bábätko. Majú však mierne vyššiu cenu.

Saténové vankúše

Satén je na dotyk mäkký, má vysoký lesk a pevne drží svoj tvar. Saténové obliečky sa často používajú na tvrdšie vankúše, ktoré tiež držia svoj tvar – napríklad tie z pamäťovej peny. Ich použitie na spanie nie je až tak rozšírené, no spánok na saténových vankúšoch si určite zamilujete. Satén sa však zvykne dopĺňať o bavlnu, pričom v tejto kombinácií obliečky získavajú tie najlepšie vlastnosti z oboch materiálov.

Polyester a podobné materiály

Posteľné obliečky sa vyrábajú aj z rôznych „umelých“ materiálov, a to najčastejšie z polyesteru. Tu je však mimoriadne dôležitá technológia a kvalita výroby. Z polyesteru sa vyrábajú napríklad aj plyšové hračky, ktoré sú na dotyk mimoriadne mäkké a jemné. Polyester sa v princípe ľahko čistí a väčšinou sa na ňom nedokážu vytvoriť trvalé fľaky. To, či sa vám na takýchto vankúšoch bude aj dobre spať, je skôr vec zvyku. Najdôležitejšie je, aby vám boli na dotyk príjemné.