Ako si vybrať správny matrac?

Čo by ste mali vedieť v prípade, že zvažujete kúpu nového matraca?

Výber správneho matraca výrazne ovplyvňuje kvalitu spánku. Znalosť rôznych typov matraca a jeho vlastností uľahčuje proces výberu, čo zaručí spokojnosť používania.

Viac ako 50 % populácie sa sťažuje na bolesti chrbta a ďalších 25 % má problémy so spánkom. Tieto fakty nás vedú k tomu, aby sme sa zamysleli nad tým: Aký správny matrac vybrať do postele, aby bol Váš spánok plnohodnotný a kvalitný? Odpoveď nie je jednoduchá a nestačí vybrať len správnu veľkosť. Len správny výber poskytne optimálnu polohu tela a oporu pre chrbticu.

bruce-mars-wBuPCQiweuA-unsplash

 Dokonalý matrac?

Radi by sme zdôraznili, že neexistuje dokonalý produkt. Existuje však taký, ktorý sa najviac dokáže priblížiť Vašim potrebám a zvykom. Príliš mäkký môže spôsobiť bolesti chrbta, nakoľko spíme v neprirodzenej polohe. Naopak príliš tvrdý matrac často prispieva k tlaku na cievy, čo sa prejaví necitlivosťou končatín. Bez ohľadu na to, či spíme na boku alebo na chrbte, chrbtica by mala byť rovnobežná s rovinou matraca.

 Symboly tvrdosti matraca – čo znamenajú?

 V obchodoch môžete nájsť najčastejšie označenie tvrdosti písmenom H a príslušným číslom v rozmedzí 1-5. Písmeno H je skratka pochádzajúca z anglického jazyka, čo znamená "tvrdosť". Čím nižšie číslo, tým mäkší matrac a čím je číslo väčšie, tým je matrac tvrdší.

  • H1 je veľmi mäkký matrac, ktorý je vhodný pre osoby s hmotnosťou do 40 kg. Bude teda vhodný pre deti a dospelých s malým vzrastom. 
  • H2 je mäkký matrac a je vhodný pre osoby s hmotnosťou 50 až 90 kg.
  • H3 ako stredne tvrdý model je určený pre osoby s hmotnosťou od 60 kg a maximálne do 100 kg.
  • H4 je označovaný ako tvrdý matrac s rozpätím od 90 do 120 kg.
  • H5 má najväčší stupeň tvrdosti a býva vybavený rôznymi výstužami, ktoré dokážu predĺžiť životnosť matraca.

5Obrázok1 copy

Zóny tvrdosti matraca

Väčšina matracov má na trhu zóny tvrdosti – diferencovaná opora tela v mieste najväčšieho tlaku. Napríklad 3-zónový matrac je v strednej časti pevnejší, aby dodatočne stabilizoval bedrovú časť tela. 5-zónový matrac zohľadňuje navyše tlak ramien a v prípade 7-zónového je matrac rozdelený do siedmich priečnych zón. Čím viac zón matrac má, tým lepšie môžeme očakávať prispôsobenie sa tvaru tela. 

Najobľúbenejšie typy matracov – penové, taštičkové, latexové

 U nás máte na výber z niekoľkých typov matracov, tak si poďme každý z nich predstaviť, aby sme zistili, ktorý matrac na spanie by najviac vyhovoval Vašim potrebám a preferenciám.

  • Penové matrace sú dostupné v rôznych triedach tvrdosti. Majú nízku hmotnosť a teda sa ľahko prepravujú. Dajú sa kombinovať peny o rôznej tuhosti, čo umožňuje mať matrac, ktorý má z každej strany inú tvrdosť.

Obrázok1 copy

  • Taštičkové matrace sú pružinové matrace, kde každá pružina je uložená v ochrannej taštičke. Tieto matrace majú výbornú bodovú elasticitu, vysokú vzdušnosť a ortopedické vlastnosti. Navyše sa vyznačujú dlhou životnosťou a určite si ich budú pochvaľovať ľudia, ktorí preferujú tvrdšie lôžko.

 Obrázok11 copy

  • Latexové matrace sú najprirodzenejšie a najpriedušnejšie zo všetkých. Latex je odolný, pružný materiál a v jeho štruktúre sa nehromadia roztoče. Tento model najčastejšie využívajú alergici. Svojím typom mäkkosti pripomínajú matrace z termoplastickej peny a neodporúčajú sa pre osoby, ktoré sú zvyknuté spať na tvrdom povrchu.

Snímka obrazovky 2022-04-29 o 7.59.31

Ak ste sa ešte stále nerozhodli aký matrac si vybrať, začnite tým, že zistíte Vaše potreby.

Aký je Váš súčasný matrac? Pevný či mäkký? Odpoveď na túto otázku Vám pomôže zúžiť výber. V prípade, že preferujete spať na mäkkom povrchu, vyhnite sa matracom s názvom ortopedické, ktoré sú dosť tvrdé. Ak ste naopak zvyknutý spať na tvrdšom povrchu, nemusia Vám vyhovovať pamäťové a latexové matrace.

Dôležitá otázka je aj v prípade osobnej váhy, a preto pre osoby s hmotnosťou nad 90 kg neodporúčame latexové matrace. Lepšou alternatívou budú určite tie taštičkové.

Odporúčaná výška matraca je od 18 cm vyššie, pokiaľ sa nejedná a príležitostný či prístelkový matrac.

V akej polohe zvyknete spať v noci? Kým pamäťová pena sa prispôsobí prakticky každej polohe, tie tvrdšie modely Vám nemusia vyhovovať v prípade spánku na boku.

Čo ešte zvážiť pri výbere matraca?

Aby Vám matrac poslúžil čo najdlhšie, stojí za to dbať na vhodný poťah, ktorý bude nevyhnutne snímateľný – prateľný, a tak zabezpečí dostatočnú hygienu. V neposlednom rade by mal mať prívlastky ako antialergický či antibakteriálny s prímesou prírodných tkanín.

Nemenej dôležitý je aj rošt, ktorý podporuje hmotnosť matraca a zároveň zabezpečuje jeho odvetrávanie.