Rozkladacie pohovky: Najlepšie riešenie do menšieho bytu

Rozkladacie pohovky sú mimoriadne obľúbeným riešením najmä do menších bytov. V garsónkach vytvoria útulný kút a v noci sa môžu premeniť na posteľ. Poradíme vám, ako si takúto pohovku vybrať a aké ďalšie možnosti máte v prípade, že by ste hľadali miesto pohovky niečo komfortnejšie. 

Rozkladacie pohovky: Najlepšie riešenie do menšieho bytu

Rozkladacia pohovka

Rozkladacia pohovka bude cez deň využívaná ako gauč a v noci ako posteľ. Mali by ste teda pozerať hlavne na kvalitu a komfort. Komfort si na roztiahnutej pohovke viete vždy vylepšiť jednoduchým trikom - na noc si na ňu rozprestriete vrchný matrac. Ten ju ochráni pred nadmerným opotrebovaním a vám poskytne mäkšie spanie.

Rozkladacia posteľ

Ak vám nejde primárne o pohovku, môžete sa poobzerať aj po rozkladacej posteli s prísteľkou. Ak máte napríklad len garsónku, ale nemáte veľa návštev a pohovka pre vás nie je až taká dôležitá, oveľa komfortnejším riešením bude práve rozkladacia posteľ. Vyspí sa na nej viac ľudí a ak si zaobstaráte peknú deku a pár vankúšov, počas dňa ju ľahko premeníte na provizórnu pohovku. 

Pohovka aj na trvalé spanie?

Niektoré rozkladacie pohovky sú tak veľké, že by sa na nej každý deň komfortne vyspali aj dve osoby. V takomto prípade však opäť odporúčame použitie vrchného matracu. Nezabúdajte hlavne na to, že v malom byte musíte mať pohovku kam rozložiť. Veľa ľuďom už sa stalo to, že pohovka samotná sa do bytu zmestila, ale pri jej rozkladaní narazili na háčik, respektíve na poriadny hák – napríklad skriňu, ktorá sa nedala nikam presunúť.

Na čo pozerať pri výbere?

Systém rozkladania musí byť jednoduchý a intuitívny a nemal by vám zabrať viac než pár sekúnd. Výborné je aj to, keď nemusíte pred rozložením celú pohovku odtiahnuť od steny. Dobré rozkladacie pohovky majú v sebe aj úložný priestor, kam môžete cez deň odložiť paplóny a podušky.

Alternatívne riešenie – poschodová posteľ

Poslednou možnosťou, ako vyriešiť nedostatok priestoru v malom byte, je práve poschodová posteľ. Na internete sa dnes dá nájsť obrovské množstvo inšpirácií pre zariadenie malých bytov. Rôzne multifunkčné postele so stolíkom, prístelkou, písacím stolom či dokonca zabudovaným gaučom alebo chladničkou tam takmer vždy hrajú prvé husle. Aj malý byt môže byť praktický, a to v prípade, že priestor využijete naplno.